PARTNER

Základním pravidlem pro získání partnerských víz je mít partnera či partnerku, kteří jsou buď australští občané, nebo mají povolení k trvalému pobytu. O víza můžete žádat přímo z Austrálie nebo i mimo Austrálii. Existuje také alternativa víz, kdy se zavážete, že se do 9 měsíců od příletu, vezmete (tzv. Prospective Marriage visa).

Subclass 801/820 – Partner visa (Víza zaručující trvalý pobyt)

Pro koho jsou viza určena?

Jedná se o žádost o trvalý pobyt. V první fázi dostanete tzv. Temporary visa a po přibližně dvou letech od podání žádosti vás imigrační úřad vyzve k dodání doplňujících dokumentů. V případě uspokojivých výsledků vám imigrační úřad udělí trvalý pobyt.

Základní podmínky

  • být v de-facto vztahu s partnerem minimálně 12 měsíců (je nutno doložit například nájemní smlouvou, společným účtem v bance, fotodokumentací, společnými účty apod.)
  • pokud se vezmete a ukážete imigračnímu oddací list, pak podmínka 12 měsíců neplatí, je ale nutno vzít v potaz, že imigrační úřad se vždy zajímá o historii vztahu
  • deklarace od vašich známých potvrzující vztah

Subclass 300 – Prospective marriage visa

Pro koho jsou viza určena?

V případě, že jste momentálně mimo Austrálii a chcete si po příjezdu do Austrálie vzít svého partnera či partnerku, pak můžete zažádat o tzv. Prospective Marriage Visa. Podmínkou těchto víz je, že si po příletu do Austrálie vezmete vašeho partnera do 9 měsíců. Následně můžete žádat o trvalý pobyt prostřednictvím „Partner visa Subclass 801/820.

Základní podmínky

  • po příletu do Austrálie si musíte vzít svého partnera do 9 měsíců
  • musíte prokázat, že jste svého partnera v minulosti již osobně potkali
  • váš partner musí být australský občan nebo mít povolení k trvalému pobytu
  • musíte projít zdravotní prohlídkou a získat výpisy z rejstříku trestů