SKILLS

Pokud chcete žádat o trvalý pobyt na základě vašich dovedností, první podmínkou je, že vaše povolání (které je podloženo vzděláním a praxí v oboru) musí být na tzv. Skilled Occupation List (pokud vaše povolání na tomto listu není, je potřeba se podívat po jiných alternativách).

Všechna víza, která se podávají přes tzv. Skills Stream, a která vedou k trvalému pobytu, se podávají přes imigrační portál skillselect.gov.au. Podmínkou je, že musíte kromě jiného splnit minimální bodové ohodnocení ve výši 60 bodů.

Více zde: ?

Subclass 189 Skilled Independent visa – (Víza zaručující trvalý pobyt)

Pro koho jsou tato víza určena?

Tato víza jsou vhodná pro uchazeče, kteří mají povolání na tzv. Skilled Occupation List, a zároveň mají výbornou angličtinu a praxi v oboru. Víza vám umožní v Austrálii zůstat natrvalo. Někteří rodinní příslušníci navíc můžou být zahrnuti ve vaší žádosti.

Základní požadavky

  • musíte mít povolání, které je na tzv. Skilled Occupation List
  • vaše vzdělání musí být ověřeno jedním z odborných úřadů v Austrálii tak, aby se shodovalo s nároky na stejné povolání v Austrálii (tzv. Skills Assessment)
  • mít znalost angličtiny na úrovni IELTS testu min. 6.0 ve všech čtyřech kategoriích
  • dosáhnout minimálně 60 bodů na bodovém systému

Subclass 190 Skilled Nominated visa – (Víza zaručující trvalý pobyt)

Pro koho jsou tato víza určena?

U těchto víz je třeba, abyste byli nominováni jedním ze států Austrálie nebo jejím teritoriem. Víza vám umožní žít kdekoliv v Austrálii a někteří členové rodiny mohou být zahrnutí ve vašich vízech.

Základní požadavky

  • být nominován jedním ze států Austrálie
  • vaše vzdělání musí být ověřeno jedním z odborných úřadů v Austrálii tak, aby se shodovalo s nároky na stejné povolání v Austrálii (tzv. Skills Assessment)
  • věk pod 50 let
  • mít znalost angličtiny na úrovni IELTS testu min. 6.0 ve všech čtyřech kategoriích
  • dosáhnout minimálně 60 bodů na bodovém systému

Subclass 187 Regional Sponsored Migration Scheme – (Víza zaručující trvalý pobyt)

Pro koho jsou tato víza určena?

Tato víza jsou určena pro ty z vás, kteří jsou ochotní žít a pracovat v některé z regionálních oblastí Austrálie, a splňují základní požadavky pro tento druh víz. Víza jsou zároveň alternativou pro ty, kteří jsou momentálně na 457 Business vízech, a pracovali na tomto druhu víz minimálně 2 roky.

Základní požadavky

  • být nominován zaměstnavatelem, který má povoleno od imigračního úřadu sponzorovat a zároveň musí mít sídlo v regionální Austrálii
  • věk pod 50 let
  • mít relevantní kvalifikaci k nominovanému oboru či praxi v oboru
  • mít znalost angličtiny na úrovni IELTS testu min. 6.0 ve všech čtyřech kategoriích
  • za regionální oblast je považováno jakékoliv město kromě Brisbane, Gold Coast, Melbourne, Newcastle, Sydney, Wollongong

Subclass 485 – Skilled Graduate visa – (Viza zaručující dočasný pobyt)

U těchto víz existují 2 alternativy

1. Skilled graduate stream

O tento typ víz můžete žádat, pokud jste v Austrálii již studovali 2 roky a zároveň je váš obor na tzv. Skilled Occupation List (Schedule 1). Jedná se o 18ti měsíční pracovní víza, která vám zároveň umožní neomezeně cestovat mimo Austrálii.

2. Post-study work stream

Tato víza byla uvedena v platnost v březnu 2013. O víza můžete žádat pouze v případě, že vám byla vaše první studentská víza udělena kdykoliv po 5.11.2011. Víza vám umožní získat 2leté pracovní povolení po ukončení bakalářského nebo magisterského studia. V případě, že jste studovali doktorandské studium, můžete žádat až o 4leté pracovní povolení.

Základní požadavky

  • musíte mít vystudované 2 roky v Austrálii v oboru, který je relevantní k nominované pozici
  • Vaše povolání musí být na „Skilled Occupation List“ (pouze pro „Skilled Graduate Stream“)
  • skóre v IELTS testu minimálně 6.0 ve všech čtyřech kategoriích